Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II

Orde van Leopold II - eretekens en versierselen - illustratie blogbericht 'Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II' - Eva's Boom

De broers Jérôme en Léon Dreissen ontvingen in 1920 het Ridderkruis in de Orde van Leopold II ter ere van hun bijdrage in het verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Familiegeschiedenis en ontdekkingen via historische kranten

Wanneer ik gedurende mijn stamboomonderzoek de historische kranten doorpluisde, vond ik het overlijdensbericht van mijn betovergrootvader Jérôme Dreissen. Gek genoeg vond ik niet de exacte overlijdensdatum, enkel de datum en tijdstip van de begrafenis. Opvallender was wat er onder zijn naam stond: “Décoré de la Croix de Chevalier de l’Ordre de Léopold II avec rayure d’or”. Opnieuw iets waar ik nog nooit van gehoord had. Dus ik zocht verder, heel Belgicapress1 uitvlooiend.

Wat ik via Belgicapress ontdekte, is een boeiend Dreissen-verhaal dat zich in drie luiken afspeelt. Het eerste heb je kunnen lezen in mijn vorig blogbericht. Hier volgt het vervolg, het tweede luik. Het derde luik ben ik je nog schuldig en volgt weldra.

De gedurfde correspondentiedienst van de familie Dreissen

De familie Dreissen hadden bij de aanvang van de Duitse bezetting in 1914 een gewaagde correspondentiedienst opgericht, opdat de Belgische soldaten aan het front konden communiceren met hun geliefden aan het thuisfront, in België of gevlucht naar Nederland. Ook de Belgische regering en ‘vooraanstaande’ Belgen in Duits gevangenschap maakten gebruik van hun clandestiene postdienst.

Hun moedige bijdrage bleef niet onopgemerkt en beide broers ontvingen een formeel Belgisch ereteken.

Burgermedaille 1914-1918 voor Léon Dreissen

Léon Dreissen had eerder al een Burgerlijk Ereteken mogen ontvangen. Op 13 augustus 1919 werd hem, samen met een aantal collega-ambtenaren bij ‘Bruggen en Wegen‘, de Burgermedaille 1914-1918 3e klasse toegekend. Léon was in 1919 aan de slag als expeditiebediende op het hoofdkantoor van Bruggen en Wegen.

De Burgermedaille 1914-1918, voor- en achterkant. Bronzen medaile met kruis en geel lint met de Belgische kleuren en opschrift 1914-1918 - illustratie blogbericht 'Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II' - Eva's Boom
De Burgermedaille 1914-1918

De Burgermedaille is een specifieke onderscheiding voorbehouden voor ambtenaren met 25 jaar verdienstelijke service binnen de openbare administratie. In 1915 werd de Burgermedaille 1914-1915 (en later 1918) ingesteld voor burgers en niet-strijders die hun land tijdens de Eerste Wereldoorlog met onderscheiding hadden gediend.

Ridderkruis in de Orde van Leopold II met gouden streep

Beide Dreissen broers ontvingen kort na elkaar in 1920 het Ridderkruis in de Orde van Léopold II.

Bij besluit van 16 juni 1920 door het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontving vishandelaar uit Sint-Jans-Molenbeek Jérôme Dreissen het Ridderkruis in de Orde van Leopold II met lint met gouden streep.

En het is het Ministerie van Openbare Werken dat op 2 juli 1920 besluit de toekenning van de Burgermedaille 1914-1918 aan Léon Dreissen in 1919 in te trekken. Ter vervanging ontvangt hij het hiërarchisch hoger geplaatste ereteken van Ridderkruis in de Orde van Leopold II met lint met gouden streep. Hij is intussen tweede klerk buiten kader bij Bruggen en Wegen in Brussel.

Het Ridderkruis in de Orde van Leopold II met gouden streep (voorkant) - illustratie blogbericht 'Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II' - Eva's Boom
Het Ridderkruis in de Orde van Leopold II (achterkant) - illustratie blogbericht 'Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II' - Eva's Boom

Het Ridderkruis in de Orde van Leopold II met lint met de gouden streep.

De centrale gouden streep op het lint betekent dat de onderscheiding was voor een daad van uitzonderlijke verdienste tijdens vijandelijkheden. (Anders was er enkel een zwarte streep.)

De Orde van Leopold II werd ingesteld bij het decreet van 24 augustus 1900 en maakt sinds 1908 deel uit van het Belgisch stelsel van orden en onderscheidingen.
Ze wordt verleend voor verdiensten ten aanzien van de Koning of het Koninklijk Huis, dan wel als beloning voor een bepaald aantal jaren dienst.
De orden zijn onderverdeeld in de graden Ridder, Officier, Commandeur en Grootofficier en in de titels Grootkruis in de Orde van Leopold en in de Kroonorde, evenals het Grootlint in de Leopoldsorde. Verder zijn er Palmen en Medailles.

Persoonlijke betekenis

Wat betekent dat nu eigenlijk voor mij persoonlijk, dat Ridderkruis in de Orde van Leopold II? Het is uiteindelijk ‘maar’ een medaille of een stukje papier, dat uiteindelijk ook in de vergetelheid is geraakt binnen de familie. Dat is waar. En toch.

Het is niet die medaille die van Jérôme of Léon een grotere held maken. Nee, het is wat ze hebben gedaan en hebben betekend voor zovele Belgische soldaten, gevangenen en geliefden in binnen- en buitenland. De correspondentie die de gebroeders Dreissen met hun familie, vrienden en kennissen mogelijk gemaakt hebben, met risico van hun eigen leven, was voor velen van levensbelang. Soms letterlijk. Dat maakt hen terecht een held.

Ridder of niet. Leopold II of niet. De namen zijn niet belangrijk. Dat Ridderkruis van de Orde van Leopold II met gouden streep is een erkenning. En die erkenning is net zo terecht als mooi.

Ridders in de Orde van Leopold II

Akte Ridderkruis in de Orde van Leopold II - dossier Jérôme Dreissen - illustratie blogbericht 'Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II' - Eva's Boom

Jérôme Dreissen, Ridder in de Orde van Leopold II, met lint met de gouden streep

Akte Ridderkruis in de Orde van Leopold II - dossier Dreissen Léon - illustratie blogbericht 'Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II' - Eva's Boom

Jérôme Dreissen, Ridder in de Orde van Leopold II, met lint met de gouden streep

Lees wat vooraf ging: Familie Dreissen organiseerde gedurfde correspondentie in WOI

 1. BelgicaPress biedt toegang tot 131 gedigitaliseerde Belgische kranten van de zogenaamde “grande presse” (1814-1975). Een goudmijn voor historisch en genealogisch onderzoek.  ↩︎

Bronnen


Graag een seintje bij het volgende blogbericht?


4 reacties op “Dreissen broers ontvingen Ridderkruis in de Orde van Leopold II”

 1. Weer mooi en helder beschreven. Goed om te weten dat je een held in de familie hebt, waar je trots op mag zijn.

  1. Dankjewel voor je leuke reactie, Hans!

 2. Dreissen Brigitte avatar
  Dreissen Brigitte

  Wel Eva, dat is weer interessant en je commentaar is ook helemaal terecht, hé. Bedankt.
  Nonkel Jean zal daar toch van weten denk ik.

  1. Dankjewel voor je reactie, Brigitte. Ik heb nonkel Jean verteld over wat ik ontdekt had, maar hij wist er maar vaag hier iets over. Tenslotte was het voor hem ook al ‘ver’: het gaat over zijn grootvader (en vader) en zijn grootoom. Hij was wel onder de indruk van wat ze toen geriskeerd hebben, met hun correspondentiedienst tijdens de oorlog.

Geef een reactie

%d